ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, СИЛВИ ВАРТАН

Днес (15 август) популярната певица и актриса отбелязва своят 80 годишен юбилей.

Силви Вартан (Sylvie Vartan) е певица от унгаро-българо-арменски произход и е една от първите рок певици във Франция; известен период е била съпруга на Джони Холидей. Записала е над 65 албума, 1500 песни и има продадени над 50 милиона плочи и диска. Била е на кориците на списания 2000 пъти (повече от Бриджит Бардо и Катрин Деньов) и е френската певица номер едно с концерти и публика по целия свят.

Силви Вартан е родена на 15 август 1944 г. в софийското село Искрец – най-близкото място с медицински център в близост до Лакатник, където баща ѝ, Жорж Вартанян, евакуира семейството си (жена, деца и родители) поради бомбардировките на София. 

Семейството пристига в Париж на 24 декември 1952 година и седемгодишната Силви остава заслепена от френската столица. „Всичко беше толкова празнично украсено, в сравнение с мрачната София, Париж блестеше така, че ми се завиваше свят от всичките гирлянди и елхи“, разказва певицата.

Силви Вартан развива активна благотворителна дейност в родната си България. През 2014 година Силви Вартан получава знака почетен гражданин на София. 

Популярната певица от български произход има зад гърба си десетки издадени албуми през годините, девет участия във филми и три автобиографии.

МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕШ

ОЩЕ АКТУАЛНО

+ There are no comments

Add yours